Tyskie Browary Książęce

Początki browaru w Tychach miały miejsce w czasach odległych. Najwcześniejszą wzmiankę o browarze znajdziemy w urbarzu z roku 1629.

Pierwsze budynki browaru były w przeważającej części drewniane i niestety w 1779 roku wybuchł w nich pożar, dlatego, przy odbudowie wykorzystano już cegły i Browar Tyski na trwałe wrósł w krajobraz miasta.

Kolejną ważną datą w naszej historii jest rok 1846, w którym to właścicielem browaru zostaje ród Hochbergów, a 15 lat później następuje początek rozbudowy i dalszy rozwój Browaru Tyskiego. Wpływ na taki stan rzeczy miał fakt, że Jan Henryk XI Hochberg w przypływie geniuszu, w 1866 roku, zatrudnił imć Juliusza Müllera. Mistrza piwowarskiego nad mistrzami, który zadziwił świat piwoszy, jako pierwszy w Tyskim Browarze wykorzystał drożdże dolnej fermentacji w procesie warzenia I nawarzył takiego piwa, że wszyscy chcieli je wypić. To z kolei doprowadziło w 1893 roku do powstania linii kolejowej: Browar Tyski – dworzec kolejowy. Przecież nie można było zostawić bez Tyskiego wszystkich spragnionych tego wybornego  piwa, nieprawdaż? Prawdaż!

Tradycję warzenia „Złota Tych”, jak można by określić Tyskie, postanowiono przekazywać z pokolenia na pokolenie.

Dlatego włodarze Tyskich Browarów zdecydowali się w 1950 roku, być może racząc się Tyskim, wesprzeć otwarcie w Tychach technikum browarniczego. I chwała im za to.  

Wszystkich ciekawych szerszej historii Tyskiego browaru oraz samego warzenia piwa zapraszamy w progi Tyskich Browarów Książęcych. My uchylimy rąbka naszych tajemnic, a Wy wychylicie kufelek świeżutkiego Tyskiego uwarzonego na miejscu.

Niech Wam się darzy, a nam warzy!