Tyskie Niepasteryzowane

Tyskie Niepasteryzowane

Dzisiaj już nikt nie pamięta czasów sprzed pasteryzacji, ale warto wiedzieć, że już wtedy browarnicy mieli swoje sposoby na przedłużenie świeżości piwa.

Tuż przed wysłaniem beczek z piwem do karczm dodawali do nich dodatkową porcję chmielu. Dzięki temu piwo mogło przetrwać drogę do karczmy i pozostawało świeże przez długie tygodnie.

Piwowarzy z Tyskich Browarów Książęcych, zainspirowani tymi tradycjami, warzą nowy, rześki wariant Tyskiego - piwo chmielone na zimno. Tak powstaje Tyskie Niepasteryzowane o rześkim smaku i chmielowym zapachu.

Tak warzymy nowe Tyskie

Klasyczne piwa jasne pełne, inaczej lagery, chmielone są tylko na warzelni, gdzie
do gotującego się piwa dodawane są chmiele.

Tyskie Niepasteryzowane jest dodatkowo chmielone już po schłodzeniu, zaraz przed
rozpoczęciem leżakowania. To właśnie dzięki drugiej porcji chmielu, piwo zyskuje
wyjątkową rześkość oraz chmielowy zapach.